Perzische wijn

Perzische wijn

Het is al een tijdje dat in de Perzische landen als Afghanistan en Iran geen wijn meer wordt geproduceerd. Maar de Perzen over de hele wereld beschouwen wijn als een verloren schoonheid van hun erfgoed. Om recht te doen aan een in vergetelheid geraakte traditie maken wij onze eigen wijnen. De wijnen worden in de Perzische traditie geproduceerd. Voor de oude Perzen was droesem een onmisbaar onderdeel van de wijn. Een wijn zonder droesem beschouwden zij als een dode wijn, want in droesem - geloofden zij - huist de ziel van de druif. Met andere woorden: om de ziel van de druif in de fles te brengen, laten wij onze wijnen niet filteren. Schrik dus niet wanneer u straks een beetje droesem in uw glas aantreft. Enkel voor de gevorderde drinkers schonk Saqi, de wijnschenker, wijn met droesem, dachten de oude Perzen. 

 

Waarom Parsi?
Parsi is het Perzische woord voor Farsi, de naam van onze taal Parsi-e-Dari welke over de hele Perzische wereld van Iran tot Afghanistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, delen van China en India wordt gesproken. In de loop der geschiedenis is de Perzische taal een symbool van verzet en gebleken. Om dat te eren, hebben wij onze wijnen Parsi genoemd. Los daarvan, op iedere fles staat een ander kwatrijn van Omar Khayyam, een befaamde Perzische dichter, filosoof, sterrenkundige en wiskundige, die bekend staat om zijn liefde voor wijn. Verder zijn de wijnen vernoemd naar de oude historische Perzische steden door de Perzische wereld heen. Zo hebben we, Espahan, Shiraz, Balkh, Badakhshan, Khujand en Samarqand.

 

 

0 Comments

No comments yet

Leave a comment

Cancel
Facebook Googleplus Pinterest